Educational Sports Complex ISJC, Cluj-Napoca

Status: concept design
Year: 2010
Program: competitions & concepts
Place: Cluj-Napoca
Project area: 6.000 sqm
Photographs: Onetiu Ciprian

info

The Cluj County School Inspectorate held, at the beginning of the year 2010, a solution contest for a mixed-functions building: sports areas mainly for children as well as the offices of the new headquarters of the inspectorate. Our team developed a concept that suggests an opening of the perspective from the street to the Reformed Church, located on the eastern side of the plot. To mark these sporting functions through their connection with Morii Channel, the gym and the pool were located on the southern part and the headquarters of the inspectorate on the northern side. Sporting functions are mainly on the ground floor, with direct visual contact with the building interior. The inspectorate offices are located at upper levels. To make the area more attractive, a benched esplanade on the bank of Canalul Morii invites to socialization, relaxation, meditation, and study. Therefore, the natural environment is preserved and valorized, both by including the existing trees within the landscaping proposed arrangement, and by the setting of the proposed building in relation with the Canalul Morii. An underground garage including 44 places fully releases the site of parking spaces, making room for vegetation. To integrate the building in the area, we chose contemporary volumes which do not defy the site surrounding the area. Was proposed more transparency, both for the ground floor and for upper levels. The net fa├žade confers unity to the building and has its chromatic roots in the color of the slag field currently existing on the site. Due to its semi-transparency, the net conveys during the day some mystery and in the evening it seems that the properties are reversed, as the interior light is let flowing. This semi-transparent cover diminishes the gross volume of the gym, which does not allow much finesse, but, at the same time, serves as a sunshade for the curtain facade of the office area.

Projects
share this page on: