BT Arena, Cluj-Napoca

Status: construit
An: 2014
Program: sport și relaxare
Locație: Cluj-Napoca
Suprafața: 38.500 mp
Fotografii: Alexandra Bendea, Cosmin Dragomir

info

De-a lungul râului Someș există mai multe facilități sportive care prelungesc axa verde a oraşului spre vest. Prima construcție a fost stadionul construit în 1911, apoi Parcul Sportiv în anii ’30, Sala Sporturilor şi Piscina Olimpică în anii ’70. În 2011, revenindu-se la stadion, acesta a fost reconstruit și inaugurat sub numele de Cluj Arena. Sala de Sport, aflată în şantier, a fost proiectată ca parte integrată în planul de dezvoltare a zonei stadionului municipal. Ea se află în dialog cu stadionul, aparţinând aceleiaşi generaţii şi definind împreună cu el un complex de activităţi în vecinătatea zonei centrale a oraşului. Sala de sport a fost gândită să funcţioneze ca o extindere a stadionului cu accese facile înspre centrul oraşului sau spre malul Someșului. Design-ul puternic al stadionului necesită o replică la fel de curajoasă, atât pentru integrarea cât şi pentru individualizarea noului proiect. Conceptul este construit prin contrast şi integrare, interpretând temele majore folosite de stadion: contrastul interior-exterior, transparent-opac, fluid-rectangular, forme euclidiene – parametrice. Sala de Sport este un pasaj din lumea exterioară spre interiorul spectacolului sportiv. Acest pasaj trece print-un spaţiu intermediar, aflat între faţadă şi sala propriu-zisă, o zonă viu colorată aflată între albul sidef al faţadei (întocmai ca cea a stadionului) şi întunericul sălii de joc. În acest spaţiu de trecere spectatorul se orientează cu ușurință. Faţada are mai multe straturi: în exterior ia forma unei reţele gigantice, generată parametric, sugerând deformările unei plase de poartă în timpului unui gol. Următorul strat închide ferm sala de sport, fiind translucid sau transparent şi orientând privirile spre punctele cheie ale sălii. Arena interioară este adaptabilă mai multor scenarii, prin structurile amovibile propuse pentru diferite jocuri sau concerte. Ultima zonă cucerită este terasa acoperişului, perfectă pentru un restaurant cu panorame impresionante spre râu, oraş și stadion.

Media: Architecture & Detail, 2016 | The Institute no.17, 2015 | Zeppelin Magazine, 2015 | Gooood, 2014

Proiecte
distribuie această pagină pe: