info
De-a lungul râului Someș există mai multe facilități sportive care prelungesc axa verde a oraşului spre vest. Prima construcție a fost stadionul construit în 1911, apoi Parcul Sportiv în anii ’30, Sala Sporturilor şi Piscina Olimpică în anii ’70, şi noul stadion Cluj Arena în 2011. Sala de sport a fost gândită să funcţioneze ca o extindere a stadionului cu accese facile înspre centrul oraşului sau spre malul Someșului. Design-ul puternic al stadionului a necesitat o replică la fel de curajoasă, atât pentru integrarea cât şi pentru individualizarea noului proiect. Conceptul, construit prin contrast şi integrare, interpretând temele majore folosite de stadion: contrastul interior-exterior, transparent-opac, fluid-rectangular, forme euclidiene – parametrice.
Sala de Sport este un pasaj din lumea exterioară spre interiorul spectacolului sportiv. Acest pasaj trece print-un spaţiu intermediar, aflat între faţadă şi sala propriu-zisă, o zonă viu colorată aflată între albul sidef al faţadei (întocmai ca cea a stadionului) şi întunericul sălii de joc. În acest spaţiu de trecere spectatorul se orientează cu ușurință. Faţada are mai multe straturi: în exterior ia forma unei reţele gigantice, generată parametric, sugerând deformările unei plase de poartă în timpului unui gol. Următorul strat închide ferm sala de sport, fiind translucid sau transparent şi orientând privirile spre punctele cheie ale sălii. Arena interioară este adaptabilă mai multor scenarii, prin structurile amovibile propuse pentru diferite jocuri sau concerte. Ultima zonă cucerită este terasa acoperişului, perfectă pentru un restaurant cu panorame impresionante spre râu, oraş și stadion. În 2017, sala de sport a primit un upgrade, de la 7.200 la 10.000 de locuri.
Detalii: 10.000 locuri
Media: Architecture & Detail, 2016 | The Institute no.17, 2015 | Architizer A+ Awards 2015 | Zeppelin Magazine, 2015 | Gooood, 2014 | Zeppelin#30 Architecture in Romania 1989-2019








